Friday 10 June 2016

Cake Time!! #3 Tiramisu

Assalamualaikum...
Apa khabar uolls semua..
Ok hari nie... Kita nak buat apa yek...
Apa kata kita buat cake yang simple punyer...
Hari nie kita akan buat... 

Tiramisu !!! hmm..Yumyumyum!!



Nampak sedap..kan?
Ala,, senang je resepi buat tiramisu ni
Sambil-sambil kita tengah buat nie...
Berzikir lah banyak2 ye...
ha... ni dia.. Syamail Muhammadiah... by UNIC




Bahan-bahannya adalah jejejeng..:
1. Kek span 

kek span nie lebih afdal guna kek span vanilla... atau pandan...
tapi memandangkan kek span kopi je yang Mocha jumpa...
guna jelah asalkan kek span...
2. Cream cheese (200 gram)

3. Whipping cream cair ( 200 ml)

Peringatan!!!
sukatan bagi cream cheese dan whipping cream adalah sama
maksud Mocha adalah kalau guna 200 g cream cheese ...so whipping cream pon kena 200 ml...
tapi kalau suka rasa cheese lebih...  gunalah 250 cream cheese... jangan lebih sangat...
 takut tak jadi

4. Air kopi O

Tambah gula sikit supaya nanti rasa pahit kopi tak terasa sangat

5. Esen vanilla

satu sudu teh sahaja tau...

6. Serbuk koko

 Guna sikit sahaja... sebab kita nak guna serbuk koko nie untuk tabur atas cheese...

7.Gula kastor ( 125 gram)
  Well... bagi yang tak ada gula kastor... takpe...
  Guna gula pasir pon boleh... cuma... kena blend dulu...
  blend jangan sampai terlalu hancur... sedang 0sedang sudahlah...
  karang jadi gula aising nanti...

So... bahan dah ready...
Jadi... jom kita start!!!
Cara-caranya ialah....
1. Masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor dan esen vanila ke
   dalam bekas mixer.
2. Then, kacau semua bahan tadi dengan mixer sampaia sebati...
    Guna kelajuan terendah dan perlahan-lahan tambahkan kelajuan...
    Karang terpercik nanti.. siapa yang susah... korang gak..bukan Mocha...
    Membazir tau... mix sampai jadi macam nie...

3. Kemudian, lembapkan kek span anda dengan kopi o tadi...
    caranya ada dua... sama ada korang nak rendam atau sapu cam nie...

Tapi kalau korang nak rendam ... pastikan korang ambil pinggan dan tuang kopi o
tu atas pinggan... sikit sudahlah...nanti kek korang jadi pahit sangat...
4. Then, letakkan kek span tadi ke dalam bekas atau pun cawan atau pun loyang...
    mana-manalah... ikut korang nak gunan apa...
    Guna cawan kalau nak personal eating je.... hehehheh...
    Senang tak payah berebut kan...
5. Letakkan cheese yang kita dajh buat first2 tadi... macam nie...

6. Next step is... ratakan cheese tu...
7. Next is... tabur serbuk koko atas cheese tadi... macam nie...

8. Ulang langkah 4 hingga 7 sampai kek span dan cheese korang habis...
9. Dah SIAP!!!

10. Then, masukkan ke dalam fridge... tunggulah dalam masa tiga empat jam...
      Jangan letak kek kat bahagian atas lak.. nanti jadi ais krim tiramisu...
      tak jadi kek nanti... hahaha
      Lepas sejukkan... baru boleh makan... ngap...



Semoga korang berjaya guna resepi nie... bye...

No comments:

Post a Comment